Nekrológ Alpár Róbert halálára

A Marx Károly Társaság (MKT) Vezetősége mély fájdalommal és megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy Alpár Róbert elvtársunk immár nincs közöttünk.

Róbert (’Robi’) a Budapesti Műszaki Egyetem gyengeáramú mérnöki szakán végzett. Több munkahelyen dolgozott, közülük kiemelkedik az a tudományos munka a mikroelektronika területén, amelyet a KFKI-ban és a SZTAKI-ban végzett.

Mindig aktív mozgalmi életet élt. DISZ aktivista volt, 1957 februárjában egyetemistaként kérte a felvételét az MSZMP-be. A rendszerváltoztatás után is aktív mozgalmi életet élt, de pártoknak nem lett tagja. Szerepet vállalt a nemzetközi Szociális Fórum Mozgalomban, tagja volt az ATTAC Magyarországnak.

A Marx Károly Társaság tagjaként egyik fontos résztvevője volt az elméleti vitáknak. A 2000-es években a műhelymunka, műhelyviták elmélyítését kezdeményezte, majd el is vállalta ezek szervezését. Több nagyszerű vita és írásos anyag megszületése volt köszönhető neki. Javaslataival nagyon hasznosan támogatta Társaságunk vezetését. Talán félreértések miatt, néhány éve hivatalosan kilépett az MKT-ból, de egyes rendezvényeinkre eljárt.

Tisztelettel gondolunk Alpárt Róbertre, aki a munkásmozgalom történeti kérdéseiben hozzánk hasonló nézeteket vallott, s akinek az MKT sokat köszönhet. Osztozunk társa, Kiss Szilvia gyászában.

Budapest, 2019. október 4.

A Marx Károly Társaság vezetősége