A Marx Károly Társaság választási felhívása

A 2018-as országgyűlési választás tovább súlyosbíthatja a már amúgy is permanens válságot átélő Magyarország helyzetét.

A Marx Károly Társaság Vezetősége ezért morális kötelességének érzi, hogy egyértelműen állást foglaljon abban, hogy kit támogat az országgyűlési választáson.

Vannak kétségeink a mérsékelten baloldali, szociáldemokrata program hosszú távú sikerével kapcsolatban. Azonban úgy érezzük, hogy a Karácsony Gergely által vezetett szociáldemokrata koalíció és szövetségeseik pozitív irányba mozdultak el az elmúlt időszakban, s egyedül az ő politikájuk képes enyhíteni a súlyos szociális, morális és intellektuális válságot.  Méltatlanok lennénk a marxizmus politikai örökségéhez, ha politikai illúziókat kergetve nem a lehetséges legjobb alternatívát választanánk ebben a kiélezett helyzetben.

Ezért kérjük tagjainkat, elvtársainkat, szimpatizánsainkat és minden, velünk számos kérdésben egyet nem értő demokratát, hogy az egyéni választókerületekben szavazzanak a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért közös jelöltjeire vagy az általuk támogatott DK-s, független és egyéb pártokhoz tartozó jelöltekre. Listán az MSZP-Párbeszéd a jelenlegi legjobb választás. Lehetőségeink szerint ne csak szavazatokkal, hanem szűkebb és tágabb környezetünkben végzett aktív propagandával és anyagiakkal is támogassuk őket!

Emellett kérünk mindenkit, hogy semmilyen körülmények között ne szavazzon a ma már nyíltan fasiszta politikát folytató Fideszre és az újnyilas közelmúltját kizárólag taktikai okokból elfedő Jobbikra.

A két szélsőjobboldali politikai erő valós politikai szándékaiban nincs lényeges különbség. Antihumanizmusuk, szegény-, kisebbség- és menekültellenes attitűdjeik, a baloldali hagyomány likvidálására irányuló törekvéseik, erőszakosságuk és amoralitásuk összeköti őket.

Értelmetlen és káros, hogy a nyilvánvalóan manipulatív szándékkal létrehozott, többnyire bármilyen megalapozott statisztikai módszertant (mintavételi eljárást) nélkülöző, „taktikai szavazást” népszerűsítő, alapvetően a Jobbik felé elfogult „kamuoldalak” és a HírTV is – főleg a vidéki választókerületekben – a jobbikos egyéni jelöltre való „átszavazást” hirdetik. Sem egy Jobbik által vezetett, sem egy Fidesz-Jobbik koalíciós kormány nem jelentene gyógyírt az ország ezernyi bajára, sőt, egészen biztosan még nagyobb szociális nyomort és morális pusztulást teremtene. A jobbikos „báránybőrből” hamar kibújik a farkas! Ne dőljenek be nekik!

Megrökönyödve figyeljük, hogy az LMP és a Momentum, de más ellenzéki pártok is kicsinyes, önző, gyakran ellentmondásos nyilatkozatokat és manővereket tesznek, ezzel fékezik a visszalépéseket a legesélyesebb polgári demokratikus egyéni jelöltek javára.

Sokunk számára talán azzal a legfájdalmasabb szembesülni, hogy a Thürmer Gyula vezette, gyakran radikálisan balos retorikát is használó Magyar Munkáspárt, menekültellenes szólamaival és Fideszt támogató megnyilvánulásaival, kiírta magát a marxista-leninista pártok közül, s immár fasisztoid tendenciák támogatójává szegődött.

Nem mehetünk el a saját felelősségünk mellett sem. A magyar radikális baloldal képtelen volt szétforgácsolt erőit összefogni, s a választásra sem tudtunk érdemi alternatívát megjeleníteni.

Április 9-től, a választás eredményétől függetlenül, mind nekünk, mind a mérsékelt baloldaliaknak át kell gondolniuk eddigi politikai gyakorlatukat.

Jóllehet a kapitalizmus meghaladásának programjában nem vagyunk egy platformon, de a mérsékelt baloldal számíthat a feltétlen támogatásunkra a szociális reformokért és a retrográd jobboldali erők ellen vívott harcban, mert a gyökeres társadalmi átalakulásért folytatott küzdelemnek jobbak az esélyei demokratikus viszonyok között.

Budapest, 2018. március 23.

A Marx Károly Társaság Vezetősége